Gäststudent på svensk skola utomlands

PLUGGA I MADRID

 

Digitala informationskvällar med Zoom
Tisdag 7 november kl 18:00
Måndag 4 december kl 18:00.
Torsdag 11 januari kl 18:00

Anmäl ditt intresse för att vara med på en informationskväll genom att mejla jenny.dettmann@escandinavo.com
Skriv vad du heter och vilket datum som passar dig bäst
Vi skickar dig en länk strax innan mötet öppnar.
Välkommen!

 

Vill du förbättra din spanska, uppleva den spanska kulturen, få nya vänner för livet samtidigt som du inte förlora ett gymnasieår? I så fall ska du läsa ett av dina gymnasieår hos oss i fantastiska Madrid.


Broschyr

 

Vill du läsa på gymnasiet utomlands, närmare bestämt i Madrid, Spanien. Då har du kommit rätt, vi har ett gästelevsprogram sedan många år, vanligtvis har vi ungefär 60 studenter per läsår.

Svenska gymnasister på samhällsvetenskapsprogrammet (inriktning samhällskunskap), ekonomiprogrammet (inriktning ekonomi) och på naturvetenskapsprogrammets (inriktning naturvetenskapliga eller samhällskunskap) har möjlighet att under ett annorlunda läsår vara gästelev hos oss på den Skandinaviska skolan i Madrid.

Att under ett år studera på gymnasiet utomlands, tex Skandinaviska skolan i Madrid är en bra merit för framtiden inte minst med tanke på att spanska är det näst största språket i världen. Vår skola har omkring fyrahundra elever totalt och av dessa går just nu sextiofem på gymnasiet. Om man läser årskurs två här, studerar man det tredje året på sin hemskola i Sverige. De elever som väljer att studera det tredje året här firar ett traditionellt studentfirande här på skolan. Vi har gästelever från hela Sverige. De flesta stannar ett läsår, men vissa en termin och andra blir kvar i flera år.

Förutom de vanliga kurserna, får eleverna en fördjupad kunskap om Spanien genom en kurs med spansk inrikting: Kultur- och idéhistoria (100 poäng). Elevernas kunskaper i spanska förbättras rejält under året i Madrid. Alla elever från Sverige studerar spanska på sin nivå men mycket av spanskan lär man sig också i sin spanska värdfamilj.

Att bedriva gymnasiet utomlands innebär förpliktelser, därför har vi som mål att vara bäst. Vi utlovar en personlig undervisning med engagerade lärare.

Eleverna bor i spanska familjer, vilket utvecklar deras språk och ger kunskap om det spanska sättet att leva. På skolan serveras lunch och man når skolan med kommunal transport eller skolbuss.

Mycket snabbt lär sig ungdomarna Madrid, en av Europas mest intressanta huvudstäder. Nöjeslivet finns där, men också kultur, arkitektur och en annan miljö än hemma.

I Madrid finns ett mycket stort utbud av sport. Självfallet finns där fotbollen med Real Madrid, Atletico Madrid och Getafe, men också skidåkning, tennis, dans, basket etc. Skolan hjälper till med kontakter för den som vill idrotta.

Året på gymnasiet utomlands kan ses som ett mellanting mellan ett år som utbytesstudent och ett år hemma i Sverige. Man är i en helt ny omgivning, mitt i ett världsspråk och en sexmiljonersstad, man tar med sig sina poäng hem, ofta dessutom med fina resultat, och man har en sorts hemlik trygghet i skolan där man kan tala svenska och få det stöd man som ung människa behöver.

 

Studieplanen när du läser gymnasiet utomlands

Gymnasiet följer den svenska läroplanen Gy 11.

Vi garanterar 800 poäng under läsåret. Spanska är obligatoriskt och vi har undervisning på alla nivåer. Vi rekommenderar också starkt att alla gästelever läser Idé- och kulturhistoria. Kursen fokuserar på spanienkunskap och innehåller förutom teoretiska studier även diverse studiebesök. Undervisningsspråket i alla ämnen utom engelska och spanska är svenska.

Eftersom vi får elever från ett stort antal olika gymnasieskolor i Sverige och alla har olika studieplaner så kan vi inte kan garantera att eleverna får läsa exakt det som de skulle ha gjort i Sverige. Om det skulle vara något problem så brukar vi kunna lösa detta genom kontakter med hemskolan i Sverige.

 

Inackordering

Alla gästelever bor i spanska värdfamiljer i Alcobendas, en förstad norr om Madrid.

I inackorderingen ingår eget rum, sängkläder och handdukar, tvätt av kläder, tillgång till badrum, frukost och middag under vardagar samt frukost, lunch och middag under helger och lovdagar. Att få bli del av en spansk familj är en del av erfarenheten under året i Madrid.

På skolan finns en kontaktperson som eleven och föräldrarna alltid kan vända sig till och som är skolans kontakt mellan eleven, föräldrarna i Sverige och värdfamiljen i Spanien. Kontaktpersonen har en kontinuerlig uppföljning under året om hur det fungerar i värdfamiljen och hur eleverna mår och trivs.

 

Avgifter

Klicka här

 

Skollunch och skoltransport

Skolrestaurangen serverar lunch på skolan. Skolmaten lagas på skolan och det är en blandning av skandinavisk och spansk mat. Varje dag finns ett salladsbord med färska grönsaker. På skolan serveras även frukost och fika, som eleverna kan köpa.

Skolan har en egen skoltransport för de elever som bor i centrala Madrid, vilket man betalar extra för. Gästeleverna som bor i Alcobendas åker kollektivtrafik till och från skolan. Det går bussar till och från Alcobendas som tar cirka 30 minuter. Eleverna köper ett månadskort som gäller på alla bussar, tåg och tunnelbana i hela Madrid. Detta kort kostar i år 20€ per månad.

 

Utvecklingssamtal och information om studieresultat

Utvecklingssamtal genomförs i slutet av höstterminen och i mitten av vårterminen. Vi ser gärna att gästelevernas föräldrar kommer på besök någon gång under höstterminen. Vi ordnar då ett samtal med någon av mentorerna på gymnasiet. Föräldrarnas besök är viktigt på många sätt, för eleven för att träffa sin familj, för föräldrarna för att se hur vi har det och hur eleverna bor och för oss på skolan för att få en bra kontakt med hemmet.

 

Studiebidrag när du läser på gymnasiet utomlands

Studier vid gymnasiet utomlands ger samma rättigheter till studiemedel som en vanlig skola i Sverige. Föräldrarna i Sverige ansvarar för att ansöka om detta från CSN.

 

Sjukförsäkring

Den svenska sjukförsäkringen gäller även i Spanien. Det europeiska sjukförsäkringskortet som ansöks hos försäkringskassan måste finnas med under vistelsen. Sjukvården är gratis och värdfamiljerna tar med eleverna till deras vårdmottagning så att de blir inskrivna och får en husläkare.

Skolan har en försäkring som täcker olycksfall under skoldag, transport till och från skolan, samt annan tid då eleven deltar i en aktivitet arrangerad av skolan. Försäkringen gäller inte utanför skoltid och vi rekommenderar därför starkt att eleverna tecknar en tilläggsförsäkring.

 

Ansvar

Vårdnadshavaren i Sverige har alltid det yttersta ansvaret för eleven.

 

Läsåret

Vi startar i början av september och runt midsommar. Vi har jullov, sportlov och påsklov. Kalendariet för hela läsåret finns på hemsidan.

Vidare information

 

 

 

 

Välkommen att bli gästelev vid Skandinaviska skolan och välkommen till Madrid!

 

Anmälan

  1. Fyll i Anmälningsblanketten och bifoga de dokument som anges på första sidan.
  2. Skicka in alla dokument digitalt till colegio@escandinavo.com.
  3. När vi fått både din inbetalning och dina ansökningshandlingar får du ett email från oss som bekräftar att vi har mottagit dessa.
  4. Därefter kommer vi kontakta dig för att komma överens om en studieplan.
  5. När studieplanen är klar kommer du att kontaktas av oss för en intervju. Antingen personlig intervju i Sverige eller via telefon.
  6. Efter att intervjun är gjord kommer du att få besked om vi kan bereda plats för dig eller inte (senast 15 april 2022).
  7. Efter ytterligare några veckor kommer ett formellt antagningsbesked.